2024.04.20. - Tivadar

Összefüggésben áll a fogínybetegség és az ízületi gyulladás

Az Adelaide-i Egyetem tudósai kimutatták, hogy kísérleti egerekben fogínybetegség esetén súlyosabb ízületi gyulladás jelentkezett.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Melissa Cantley PhD-tanulmánya felveti annak lehetõségét, hogy a fogíny megfelelõ ellátása segíthet az ízületi gyulladás (orvosi szóval: artritisz) kezelésében. A kutatás során a kísérleti egerekben egy emberben is fertõzést okozó baktérium segítségével fogínygyulladást keltettek, és ezen állatokban az ízületek is rosszabb állapotba kerültek.

Korábbi vizsgálatok szerint a reumatoid artritiszben szenvedõk esetén a fogvesztés nagyobb kockázatával kell számolni. A fogágy gyulladása során a fogíny fájdalmas, vörhenyes lesz, és a folyamat a fogat rögzítõ csont, illetve lágyrészek elváltozását okozza - ez az állapot a világ lakosságának 60 százalékát érinti.

A reumatoid artritisz egy autoimmun folyamat, melynek során a szervezet saját immunrendszere fordul az egészséges ízületek ellen, ami a csont és az ízületek gyulladását vonja maga után, ízületi fájdalmakkal és mozgáskorlátozottsággal. Jelen kutatás fordított irányú összefüggést is kimutatott: artritisz során gyakran a száj szövetei is érintettek voltak.