2024.04.25. - Márk

A vérszegénység nem önálló betegség, hanem tünet

Az anaemia nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek tisztázni kell a hátterét, majd a kezelés végsõ céljaként a vérszegénységet elõidézõ okot kell megszüntetni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mindenekelõtt azt kell szem elõtt tartanunk, hogy az anaemia nem önálló betegség, hanem tünet, melynek tisztázni kell a hátterét, és az okot kell megszüntetni. Általában egy egyszerû vérvizsgálat elegendõ a diagnózis, és a vérszegénység típusának megállapításához. Ha rejtett vérvesztés gyanúja merül fel, akkor a vérzésforrás felkutatása a cél, ilyenkor gyomor- és vastagbéltükrözés, urológiai és nõgyógyászati kivizsgálás jöhet szóba.

A vérszegénység kezelésében, elsõdleges az ok megszüntetése: a vérzésforrás felszámolása, a sejtkárosító gyógyszerek, az alkohol elhagyása, a fertõzések kezelése, illetve a vas, B12 vitamin és folsav pótlása.

A vaspótlás tabletták formájában történik, a terápiát 3-6 hónapon keresztül kell folytatni. A bevitt vastól a széklet fekete színû lesz, ez nem kóros. A gyakran fellépõ gyomorpanaszok (hasmenés, hányinger, étvágytalanság) azonban megnehezíthetik a kezelés folytatását, ezért érzékeny gyomrú betegek étkezés közben, vagy után vegyék be a gyógyszert.

A vas felszívódását a nagy mennyiségû teaivás, illetve savcsökkentõ gyógyszerek alkalmazása nagymértékben rontja, ezért a vaspótlás ideje alatt, ezek mellõzése javasolt. A felszívódást segíti viszont a C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása. A gyermekek által lenyelt vastabletták, életveszélyes mérgezést okozhatnak, ezért tárolásukra nagyon figyeljünk oda!

A folsavhiány pótlása szintén tabletta formájában történik, emellett nagyon fontos a megfelelõ táplálkozással való bevitel is friss, nyers gyümölcsök, zöldségek formájában, ugyanis a folsav hõérzékeny, és fõzéskor elbomlik.

B12 vitaminhiány okozta vérszegénység esetén, a korábban felsorolt tüneteken kívül, igen súlyos idegrendszeri tünetek is felléphetnek (zavartság, szaglóképesség elvesztése, elbutulás), ezért nagyon fontos az egész életen át tartó vitaminpótlás, izomzatba adott injekciók formájában.