2024.04.18. - Andrea, Ilma

Télen gyakoribb a depresszió

A depresszió bármelyik évszakban jelentkezhet, de télen különösen gyakori. Az úgynevezett téli depresszió összefügg az évszakkal, ilyenkor a nappalok rövidülnek, az éjszaka hosszúra nyúlik, hamarabb sötétedik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sokaknál már novemberben romlik a kedélyállapot az esõs, hideg idõ és a fényhiány miatt. A depresszió az egyik leggyakoribb betegségnek számít. A téli változata õsszel vagy télen alakul ki.

Számos tünet jelzi a depressziót

Az érintett kedvetlen, levert, kimerült, gyakran farkas éhesnek érzi magát, különösen az édességet kívánja. A tartósan rossz hangulat miatt a szociális kapcsolatok korlátozódnak, a depressziótól szenvedõ ember még magányosnak is érzi magát, ami tovább súlyosbítja lelkiállapotát. A korábban kedvelt elfoglaltságok a depresszív hangulat miatt már nem szereznek örömet. Jelentkezhetnek testi panaszok, amelyek hátterében nincs szervi eltérés, így sok beteg fejfájásra, gyomor-bélrendszeri problémákra panaszkodik.

A depresszió okai

A depresszió okai nagyon sokrétûek. Ide tartozik például az állandó stressz és a nyomasztó emlékek. Közvetlen kiváltója rendszerint a fényhiány az õszi, téli hónapokban, ami a hormonokat és az agyi ingerület-átvivõ anyagokat kibillenti egyensúlyukból.

A szezonális depresszió lefutása többnyire tipikus. Általában õsszel kezdõdik, és tavasszal teljesen visszafejlõdik. Azok az emberek, akik hajlamosak a depresszióra, sokat tehetnek a panaszok enyhítése érdekében. A terápia elsõ sorban annak a függvénye, hogy mennyire kifejezett a depresszív hangulat.
A megelõzés érdekében

A szezonális depresszió, amilyen a téli depresszió is, megelõzhetõ. A sok szabadban töltött idõ és mozgás segít, ha elegendõ fényhez jut a szervezete, akkor sok boldogsághormon, szerotonin fog termelõdni, ez pedig csökkenti a depresszív hangulatot.