2024.04.19. - Emma

A rossz alvás magas vérnyomással jár együtt

Olasz kutatók kimutatták, hogy a rossz alvás nehezen kezelhetõ magas vérnyomással jár együtt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Rosa Maria Bruno a magas vérnyomást kutatók nemzetközi kongresszusán ismertette munkacsoportja tanulmányát, amely azt kutatta, hogy miben különböznek azok a betegek, akiknek a vérnyomása három-négyféle gyógyszer egyidejû alkalmazása ellenére sem csökkent megfelelõen, azon betegektõl, akiknél átlagos és gyógyszerkombinációk használata esetén gyorsan a nemzetközi ajánlásokban szereplõ szintre - 140/80 hgmm - leszorítható a vérnyomása.

Az olasz munkacsoport a betegek alvását mûszeresen is követve figyelte a vérnyomás és az éjszakai nyugalom összefüggését. A 234 magas vérnyomású betegnél gondosan följegyezték a különbözõ gyógyszerek összetételét, a szív- és érbetegségekre vonatkozó kockázati tényezõket, valamint a szorongásra, depresszióra jellemzõ pszichológiai adatokat is.

Az elõadó hangsúlyozta, hogy nem az alvás idõtartama, hanem a minõsége bizonyult fontos tényezõnek a magas vérnyomás fenntartásában. A másik felismerés az volt, hogy a nõk körében a rossz alvás szorosan összefüggött a nyugtalansággal, vagy a depresszióval és a magas vérnyomással. A rosszul alvó nõk csoportjában ötszörte gyakoribb volt a magas vérnyomás gyógyszeres kezelés ellenére is, mint a jól alvók esetében. A magas vérnyomású nõbetegek körében mind a nyugtalanság, mind a depressziós hajlam gyakoribb volt, mint a férfiak között.

A munkacsoport vezetõje elmondta, tanulmányuk arról nem ad fölvilágosítást, hogy a nehezen kezelhetõ magas vérnyomás betegség az alvászavar következménye, vagy ezek nagy valószínûséggel párhuzamosan fordulnak elõ.