2024.04.25. - Márk

Amit a gyermekkori stroke-ról tudni kell

Mivel a csecsemõ- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség elsõ ízben állított össze egy ilyen dokumentumot.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mélyreható tanulmányok rávilágítottak, hogy a betegség, noha még nem közismert, de sokkal gyakoribb, mint eddig gondolták. A betegséget mindeddig ritkán diagnosztizálták, ám a korszerû vizsgálati eszközök (pl. MRI) segítségével fény derült rá, hogy évente 100 000 gyerekbõl tíznek van esélye, hogy stroke-ot kap.

A stroke gyermekkorban jellemzõen vérzéses, jóval kisebb arányban érelzáródásos (isémiás) eredetû, mint felnõtteknél. A gyermekkori stroke-nál az esetek 50 százalékánál még annak bekövetkezte elõtt felismerhetõ 1-2 rizikófaktor. Az elsõ életév a legveszélyeztetettebb a betegség kialakulásának szempontjából, ebbõl is az elsõ két hónap a legkritikusabb. Minden 4000 élveszületésre jut egy újszülöttkori stroke, majd a betegség kialakulásának kockázata a gyermekkor elõrehaladtával csökken.

Akárcsak felnõttkorban, a korai diagnosztizálásnak és kezelésnek fontos szerepe van az agykárosodás, halál, vagy mozgáskárosodás megelõzésében. Az ajánlott rehabilitációs és kezelési módszerek azonban az életkor függvényében különböznek.

Mivel a felnõttkori stroke mintegy 80-85 százaléka vérellátási hiány (isémiás) eredetû, általában t-PA tartalmú gyógyszerekkel kezelik, ám a gyermekkori stroke ellen ez általában hatástalan, mert azoknak csak 55 százaléka isémiás, a többi vérzéses eredetû.

Fõbb okok, amik gyermekkori stroke-hoz vezethetnek

Míg a felnõttkori stroke kialakulásának fõ okai az atheroszklerózis (artériák elmeszesedése), a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, a gyermekeknél fõleg szívbetegség és sarlósejtes vérszegénység okozza, továbbá egészen más rizikófaktorokról beszélhetünk:

- Kiszáradás
- Feji vagy nyaki fertõzés
- Fejet ért sérülés
- Autoimmun rendszer megbetegedése és gyulladásos bélbetegség

Ezen kívül nõ a gyermekkori stroke kockázata, ha a terhesség alatt:

- a magzatvíz fertõzõdik (chorioamnionitis),
- korai magzatburok repedés következik be,
- terhességi magas vérnyomás alakul ki.

Gyermekek esetében nem nagyon beszélhetünk megelõzésrõl, hiszen náluk gyakran maga a stroke egy bizonyos betegség elsõ jele. Itt a megelõzés csak egy újabb stroke kialakulásának elkerülésére vonatkozik. Ebben az esetben a megelõzés a következõket foglalja magába:

Migrénes fejfájás kezelése, mivel az növeli az isémiás stroke kialakulásának kockázatát.
Egészséges táplálkozás, könnyû testgyakorlatok, dohánytermékek kerülése a környezetben.
Alternatíva az orális fogamzásgátlók helyett, különösen a trombózissal kezelt lányok esetében.

Fejsérülés esetén minden lehetséges rizikófaktor feltárása. Noha ez az elsõ ilyen jellegû útmutató, még további kutatások szükségesek mind a diagnosztizálás, mind a kezelést illetõen.