2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A meghûlés is okozhat komolyabb szövõdményeket

A meghûlés a felsõ légutak heveny vírusos fertõzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A nátha szövõdményeinek kialakulására jelentõsebb a kockázat legyengült állapotú, idõs, más alapbetegségben szenvedõ embereknél, illetve kisgyermekek esetében.

Ilyenkor nemcsak a meghûlés fordul elõ gyakrabban, hanem több szövõdménnyel kell számolnunk, melyek közül a következõk a leggyakoribbak: arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdõgyulladás, idült légzõszervi betegségek fellángolása. Ritkán szívburok- és szívizomgyulladás alakulhat ki.

A köhögés szövõdményei

Mivel köhögéskor nagy erejû folyamatok játszódnak le a mellkasban és a légutakban - arra hajlamos egyéneknél, legyengült és idõs állapotú, vagy valamilyen egyéb alapbetegségben szenvedõ személyeknél -, különbözõ szövõdmények léphetnek fel.

A leggyakoribb, illetve legjelentõsebb szövõdmények a hirtelen vérnyomásesés, mely akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanakkor a köhögés okozhat fejfájást, orrvérzést, gyomorégést, különbözõ szívritmuszavarokat, hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, vagy a már meglévõ sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejû, rohamos köhögés asztmát provokálhat. Hosszabb idõn keresztül fennálló köhögés, egyéb tényezõk nélkül önmagában is rontja az életminõséget, csökkenti a beteg komfortérzetét, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.