2024.04.20. - Tivadar

Amit a gyomorfekélyrõl tudni kell

A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomor nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésû területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különbözõ rétegeit érintheti.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kialakulása

A fekélyek mintegy 60-70 százalékának létrejöttében fontos szerepe van egy baktériumnak, mely a Helicobacter pylori nevet kapta. Ez a baktérium különleges felépítésének köszönheti, hogy képes a gyomornyálkahártya savas közegében megélni.

Gyógyszerek mellékhatása: Ismert, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat gyomor- illetve nyombélfekély. Ilyen gyógyszerek a szteroidok (ezeket többek között asztmában, allergiában, autoimmun betegségekben alkalmazzák).

Több gondot okoznak az úgyevezett NSAID típusú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentõ gyógyszerek (többnyire reumatikus panaszok, fejfájás esetén használjuk, pl.: aspirin, diclofenac), ezek szedése gyakran orvosi javaslat és ellenõrzés nélkül történik. Dohányosokban is gyakrabban fordul elõ fekélybetegség. Jellemzõje, hogy megfelelõ kezelés mellett is nehezebben gyógyul, magasabb a szövõdmények száma.

Zollinger-Ellison-szindróma: A Zollinger-Ellison-szindróma egy viszonylag ritka betegség, a fekélybetegségek kevesebb mint egy százalékát okozza. A háttérben egy rendszerint a hasnyálmirigyben elõforduló kisméretû daganat (gastrinoma) áll, mely a gyomorsav-termelést fokozó gasztrin nevû hormont termeli.

Jellemzõ erre a betegségre a többszörös fekélyek megjelenése olyan helyeken a gyomorban illetve nyombélben, amelyek egyébként nem tipikusak.

Sérülések, fertõzések: A szervezet számára stresszhelyzetet jelentõ események (súlyos baleseti sérülés, fejsérülés, égés, sokk, súlyos fertõzések) esetén 2-3 nap alatt is keletkezhetnek fekélyek. Ezek kialakulásában mind a védekezõrendszer károsodása, mind pedig a fokozott savtermelés szerepet játszik.

Tünetei:

A gyomorfekély vezetõ tünete a fájdalom, mely a gyomorszáj tájékán lép fel. A fájdalom rendszerint tompa, égõ jellegû. Amennyiben a fájdalom a hátba is sugárzik gondolni kell arra, hogy a fekély a hasnyálmirigy irányába mélyre hatol.

A gyomorfekélyes fájdalomra jelllemzõ, hogy az közvetlenül az étkezés után szûnik meg, majd a gyomor kiürülésének elõrehaladásával fokozatosan visszatér, általában az étkezés után 1-3 óra múlva. Ezt a táplálékfelvétel után szûnõ, a gyomor ürülésével összefüggõ fájdalmat éhségfájdalmaknak nevezzük.

A fájdalom oka pontosan nem ismert. Feltételezik, hogy a termelõdõ gyomorsav izgatja a fekélyben levõ idegvégzõdéseket és így keletkezik fájdalom. Bizonyos ételek - fehérbor, édesség, erõsen fûszerezett, zsíros ételek- fokozzák a panaszokat.