2024.03.29. - Auguszta

A reuma kialakulásának okai

A legfrissebb kutatási adatok szerint hosszú távon növelheti a reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) kialakulási esélyeit, ha a vérben túl magas a reumatoid faktor nevû antitest koncentrációja.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Dán kutatók szerint az ötvenes-hatvanas éveikben járó dohányos nõk a leginkább veszélyeztetettek. A tudósok több mint 9700, 20 és 100 éves kor közötti önkéntes reumatoid faktor szintjét mérték meg a kutatás kezdetén, majd 28 éven keresztül követték nyomon egészségi állapotuk alakulását. Bár a kutatás kezdetén egyik önkéntesnek sem voltak reumás ízületi gyulladásra utaló panaszai, a végére 183 embernél alakult ki a reumatoid artritisz.

A kutatási eredmények szerint a normálishoz képest (kevesebb, mint 25 nemzetközi egység per milliliter) kétszeres reumatoid faktor szinttel élõk artritiszre való hajlama 3,3-szeresére növekedett a kutatás ideje alatt, sõt, a legmagasabb antitest-koncentrációjú önkéntesek (100 egység/mL, vagy ennél magasabb értékkel) artritiszre való hajlama akár 26-szorosa is lehetett az átlagemberekének.

A reumás ízületi gyulladás 10 éven belüli kialakulási aránya az 50 és 69 év közötti, magas antitest-koncentrációval élõ dohányos nõknél volt a legmagasabb, 32 százalék.

A legkevésbé a 70 évnél idõsebb, normális antitest-koncentrációjú férfiak veszélyeztetettek, az õ esetükben a hosszú távú kialakulási arány 0,1 százalék.

A reumatoid artritisz az ízületek krónikus gyulladásos betegsége, amely az Amerikai Reumatológiai Kollégium adatai szerint világszerte a lakosság 1 százalékát érinti. Nõk esetében háromszor nagyobb a betegség kialakulási esélye, mint férfiaknál.