2024.04.16. - Csongor

Vakságot okozhat a nem megfelelõen tisztított kontaklencse

A tudósok felhívták a figyelmet a veszélyre, mely a kontaktlencse-viselõket fenyegeti egy csapvízben található élõlény formájában, mely átrágja magát a szemgolyón és vakságot okozhat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Acanthamoeba nevû parazita megtalálható még a porban, a tengerben, a fürdõvízben és uszodákban is, így kockázatot jelentenek világszerte több millió ember számára. Csak Nagy-Britanniában 3,7 millió ember visel kontaktlencsét. A valódi fertõzések száma kevés, de a kezelés hosszadalmas, fájdalmas és nem is mindig eredményez teljes gyógyulást, ami azt jelenti, hogy évente néhányan meg is vakulnak miatta.

Fiona Henriquez, a Nyugat-Skóciai Egyetem kutatója elmondta: "Minden egyes kontaktlencsét viselõ ember számára potenciális problémát jelenthet." Munkatársa, Craig Roberts professzor a Strathclyde Egyetemrõl hozzátette, hogy az élõsködõ gyakorlatilag mindenhol jelen van. Az aberdeeni Brit Tudományos Fesztiválon elhangzott, hogy az Acanthamoeba, ez az egysejtû élõsködõ a piszkos kontaktlencsén és tartóban elszaporodó baktériumokból táplálkozik. Ha ez a lencse a szembe kerül, az amõba átrágja magát a szaruhártyán, és eközben szaporodik is.

A fertõzés tünetei között szerepel a könnyezés és viszketés, látászavar, fényérzékenység, a felsõ szemhéj duzzanata és az erõs fájdalom. Akár egy héten belül is maradandó károsodás következhet be, jegyezte meg Graeme Stevenson optikus. "Általában hegeket hagy maga után. A szaruhártya a látható világra nyíló ablak, és ha a kórokozó eléri a harmadik rétegét, hegeket hagy maga után, ami olyan lesz, mint egy összekarcolt szélvédõ."

Az Egyesült Királyságban évente regisztrált 75 új páciens nagy része azért betegszik meg, mert nem követik a látszerész használatra vonatkozó utasításait. "A lencsét, vagy annak dobozát a csap alatt mossák el. Még egy olyan veszélytelennek tûnõ dolog is kockázatos lehet, mint lencsével zuhanyozni vagy úszni." A kezelés szemcseppel történik, melyet eleinte 20 percenként kell alkalmazni éjjel és nappal. A kórházi kezelés idõtartama akár 3 hét is lehet. A legsúlyosabb esetekben csak a szaruhártya-átültetés segíthet. A megelõzésben sokat segíthet a lencse és a tartódoboz tisztán tartása, rendszeres cseréje.

A Brit Kontaktlencse Szövetség azt javasolja, hogy úszáshoz mindenki vegye ki a lencsét, hacsak nem visel védõszemüveget. Ha zuhanyozáshoz nem akarja valaki kivenni, akkor a tusolás idejére szorosan tartsa csukva a szemét. Dr. Tara Beattie, a Starthclyde Egyetem munkatársa így csitította a kedélyeket: "Sok millióan élnek kontaktlencsével, gond nélkül. Nem szeretnénk, ha bárki azt gondolná, nem hordhatja többé. A megfelelõ tisztításra azonban mindenképp különös gondot kell fordítaniuk."