2024.04.20. - Tivadar

Gyermekkori lúdtalp

Visszatérõ vagy elhúzódó alsó végtagi enyhe izomfájdalmat, ízületi fájdalmat okozhatnak a láb statikai egyensúlyának megbomlásával járó állapotok, mint például a nagyfokú lúdtalp, vagy a gyakori, befelé dõlõ bokaízület.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, csak jelentõs eltérés esetén vezet a környezõ izmok, izületek nagyobb terhelést követõen jelentkezõ fájdalmához. Csecsemõkorban a talpi zsírpárnák miatt a láb lúdtalp gyanúját keltheti a szülõkben, de az nem az!

A lúdtalp kezelése

A láb izmainak tornáztatása lábujjhegyen történõ járással, sarkon járással, papírgalacsinok lábujjal történõ felvételével, és szükség esetén megfelelõ méretû lúdtalpbetét viselése javasolt.

Befelé dõlõ bokaízület kialakulása és kezelése

Befelé dõlõ bokaizület esetén a terhelés a normálistól eltérõen nem a sarokcsont közepére esik, hanem attól befelé, a belsõ talp-él felé. Ezeknek a gyermekeknek, ha megnézzük a gyakran hordott cipõit, akkor azt látjuk, hogy a sarok belsõ része erõteljesebben kopott.

A belsõ sarokrészen kissé megemelt sarkú speciális cipõk viselése. Ortopéd szakorvosok támogatással rendelhetik.

Fontos az orvosi kezelés

Iskolai- és óvodai szûrõvizsgálatok szomorú tapasztalata, hogy milyen nagy számban található a gyermekek körében a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dõlõ bokaizület. Ennél már csak az a szomorúbb, hogy a kezdeti szakaszban kiszûrt gyermekek egy jelentõs részét az orvos jelzése ellenére sem viszik ortopéd szakorvoshoz, illetve nem törekszenek az eltérés korrekciójára, valószínûleg azért, mert a gyermek nem panaszkodik fájdalomra.

De gyógytorna, betét, speciális sarokemelés nélkül ezek a hibák csak fokozódni fognak a késõbbiekben, maradandóvá válnak és már panaszt is okoznak. Mindig arra kell törekedni, hogy egy adott kórállapotot minél elõbb orvosoljunk, súlyosságát megelõzzük, mert utána már érdemi segítséget nem lehet nyújtani!