2024.04.20. - Tivadar

A zebradánió képességeit emberre is adaptálni akarják

Egy népszerû akváriumi halacska, a zebradánió képes meggyógyítani törött gerincét. Egy ausztrál kutatás arra tett kísérletet, hogy a rekonstrukciós folyamatot az emberre is adaptálja.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Emberen a gerincsérülés súlyos, maradandó károsodást, mozgászavart, bénulást okoz. A kezelés lehetõségei korlátozottak. Az eredetileg gyógytornász Yona Goldsmith egy gerincsérültekkel foglalkozó rehabilitációs központban dolgozott. Kutatótársa, Peter Currie a Monash Egyetem laboratóriumában a zebrahalak gerincregenerációját tanulmányozta. A halak gerince mindenfajta állapotból képes meggyógyulni. A kutatópár együttmûködése során megtalálta azt a fehérjét, amely megmagyarázza a hal és az emlõsök gerincének regenerációjában észlelhetõ különbséget. Eredményeiket A zebradánió fejlõdése és genetikája címmel rendezett nemzetközi konferencián ismertették.

Bemutatták, hogy az emlõsállatok sérült gerincének újraépülése lehetetlen, a zebrahal számára viszont ez nem jelent gondot. A gerincvelõi idegsejtek közötti, összekötõ gliasejtek ugyanis az idegkárosodás helyén igyekeznek védeni a megmaradt idegszövetet, ezért szaporodnak és tömör falat építenek.

Az emlõsökben a gliasejtek csillagalakúak, ezzel szemben a halakban egyszerû, egyenes rostok. A halakban ezek a gliarostok vezetik az idegsejteket, hogy visszanövekedjenek, és ezzel a gerincmûködés helyreálljon. A zebradánióban gerincsérülés esetén kisfokú a gyulladás és a károsodás is enyhébb, ezért az idegrendszer gyógyul. Goldsmith és munkatársai megtalálták a fibroblaszt növekedési faktort, amely egérben és emberben is segíti a károsodott területen a gliasejtek megnyúlását és az idegsejtek visszarendezõdését.

Jelenleg egyelõre gerincsérült egerekben sikerült a faktor injekciójával a gliasejtek alakváltozását és ezáltal az idegvezetékek újraépülését elérni. A kutatócsoport azt reméli, hogy rövidesen gerincbalesetek után emberek gyógyítására is alkalmas módszert sikerül kidolgozni.