2024.04.16. - Csongor

A vörösbor jótékony hatásai

A vörösbor jótékony hatásai
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitûnõ borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetõen.

A régi korok az élvezeti értékek mellett elsõsorban bélfertõtlenítõ szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztõrendszer fertõzéses betegségei ellen. Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200-300 ml, míg nõk esetében 100-200 ml.

Az említett mennyiséget fogyasztók közt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemzõ antioxidánsai a polifenolok, melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különbözõ vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával.