2024.04.19. - Emma

Új mesterséges szívbillentyûelem

A szívben lévõ háromhegyû billentyû tágulatának sebészi kezelésére készítettek különleges gyûrût, melybõl az elsõt a feltaláló, David H. Adams ültette be sikeresen. Az új szívsebészeti eszköz olyan betegek kezelését teszi lehetõvé, akiken az eddigi módszerekkel alig lehetett segíteni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szívben lévõ négy billentyû mindegyike torzulhat, mûködése károsulhat, és ez legtöbbször az életet veszélyeztetõ zavar. A háromhegyû billentyû a szív jobb kamrája és a fölötte elhelyezkedõ jobb pitvar között található.

A jobb pitvarba ömlik be a test valamennyi részébõl a visszeres (vénás) vér, és onnan kerül át a kamrába, mely aztán a tüdõbe továbbítja, ahol megtelik oxigénnel. A pitvar és a kamra között lévõ "ajtó", a háromhegyû billentyû. Ha ennek kerete kitágul, nem záródik elégségesen, akkor a vér a jobb szívkamra összehúzódásakor nemcsak a tüdõbe áramlik, hanem egy része visszaáramlik a pitvarba.

Ez a rendellenes mûködés szívelégtelenséghez és szívkárosodáshoz vezet. A korábbi mûtéti próbálkozásokhoz képest Adams Tri-Ad gyûrûje remélhetõleg a korábbiaknál lényegesen jobb megoldást jelent.

Az eszköz kidolgozója elmondta, hogy a billentyûgyûrû megtervezését az utóbbi években a képalkotó eljárások rendkívüli fejlõdése tette lehetõvé, mivel mûködés közben a szív egyes részeinek térbeli változását, alakulását a korábbinál pontosabban tanulmányozhatták.

"Az eddigi billentyûgyûrük vagy teljesen merevek voltak, vagy teljes mértékben képlékenyek. A Tri-Ad gyûrûnek egy része merev, és ezzel optimálisan kijavítja a billentyû torzulását, másik része pedig rugalmas, és ezzel megvédi a szövetek épségét. Eközben a billentyû és a szív a szívciklus közben elvégzi háromdimenziós alakformálását" - mondta a feltaláló.

A gyûrû azért is rendkívül kedvezõen formált, mert nem károsítja a szív ingervezetõ rendszerét. Ez azért fontos, mert ezáltal a veszélyes ritmuszavarok keletkezése is megelõzhetõ.