2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az érelmeszesedés is baktériumfertõzés következménye?

Az érelmeszesedés jelensége egyfajta baktérium okozta gyulladásos folyamat lehet - állítják svéd kutatók egy most megjelent tanulmányban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az orvoscsoport többféle baktériumot talált a beteg erekben, és ez a jövõbeli gyógyszeres kezelést is jelentõsen átalakíthatja.

Az elmélet, amely szerint az érfalak fokozatos, érelmeszesedéshez vezetõ károsodása egyfajta lassú gyulladás, 1858-ban, keletkezett. A múlt század közepén számos, fõleg amerikai kutató is leírta ezt a jelenséget, de a pontos ok és fõleg az erekben kialakuló zsíros párnák hirtelen sérülésének magyarázata nem volt ismert.

A kor elõrehaladásával mind több ember ürõereiben keletkeznek zsírral telített párnák (plakkok). Szívinfarktus vagy az agyi erek elzáródásakor ezek robbannak szét, a bennük lévõ zsír betódul az erekbe, és pillanatok alatt véralvadást okoz.

Fredrik Bäckhed és munkatársai a szájüregben és a belekben élõ baktériumokkal foglalkoztak, mivel a súlytöbblet a szív- és érrendszeri események egyik kockázati tényezõje, és közismert, hogy a bél baktériumflórája megváltozik annak kialakulásakor. Hasonlóképpen az állandó inygyulladás, az ápolatlan fogazat ugyancsak a szívroham rizikófaktoraihoz tartozik, ami arra utalt, hogy ebben a szájüreg baktériumainak is szerepe lehet.

Bäckhed és munkatársai kimutatták, hogy az elzsírosodott érpárnákban a baktériumok száma szoros összefüggésben van a fehérvérsejtek számával, mely a gyulladásos folyamat alapvetõ mutatója.Ezt követõen 15 értelmeszesedéses beteg és 15 egészséges ember szájüregében és bélrendszerében keresték az érelmeszesedéses plakkokban is megtalálható baktériumokat.

A betegek plakkjaiban kétféle baktériumtörzs tagjait azonosították. A kutatók szerint ezek a baktériumok bejuthatnak a szájüregbõl és a bélbõl az erekbe, ott elõidézik a gyulladást, majd a zsíros párnácska kiszakadását és ezzel a véralvadást. Ezeknek a baktériumoknak a kimutatása a jövõben diagnosztikus módszer lehet, illetve a különbözõ antibiotikumok birtokában az érelmeszesedés korai kezelésére is lehetõséget kaphatunk.