2024.04.20. - Tivadar

Csökkenhet a spermiumok száma a biszfenol-A miatt

Kínai gyári munkások egy csoportjánál, akik hosszú idõn át voltak kitéve a biszfenol-A (BPA) vegyület magasabb szintjének, alacsony spermiumszámot találtak amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tanulmányba 130 kínai gyári munkást vontak be, akik közvetlenül dolgoztak BPA-t tartalmazó anyagokkal, valamint 88 olyan férfit, akik nem érintkeztek ilyen mértékben a vegyülettel.

Az elsõ csoportban lévõ férfiak vizeletében a biszfenol-A detektálható szintjét mérték, spermiumszámuk pedig alacsonyabb volt. A BPA vizeletbeli nagyobb koncentrációja és az ondósejtek számcsökkenése között összefüggést találtak a kaliforniai Oaklandban mûködõ Kaiser Permanente kutatói.

Mint De-Kun Li, a tanulmány vezetõje rámutatott, a spermiumok alacsonyabb száma nem jelent feltétlenül terméketlenséget, mert egészen alacsony ondósejtszámmal is apává válhat egy férfi.

Kanada volt az elsõ ország a világon, amely a vegyipar ellenkezésének dacára toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t, mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgezõ hatású vegyületet. Szeptember végén az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA hozta nyilvánosságra álláspontját, amely szerint az egyebek közt cumisüvegekben és élelmiszercsomagolásban lévõ anyag kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre. Franciaország, Dánia, Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát.

A BPA megtalálható mûanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belsõ burkolatában, a hõnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a mûanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.