2024.03.29. - Auguszta

Féltékenyebbé teheti a nõket a fogamzásgátló tabletta szedése

A fogamzásgátló tablettákban található hormonok lehetnek a felelõsek azért, hogy egyes nõk betegesen elkezdenek aggódni partnerük hûsége miatt és egyre inkább eluralkodik rajtuk a birtoklási vágy ösztöne - állítják egy skóciai egyetem szakemberei.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Azok a nõk, akik magasabb ösztrogén tartalmú fogamzásgátlót szednek, nagyobb valószínûséggel válnak olyan féltékennyé a párjukra, hogy ezzel akár a kapcsolatukat is veszélybe sodorják - figyelmeztetnek a szakemberek. Ma nagyjából a 16 és 49 éves kor közötti nõk egynegyede használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, több mint százmillióan világszerte.

A skóciai Stirling Egyetem munkatársaként dolgozó Craig Roberts összesen 275 nõt kérdezett meg arról, hogy a különbözõ szituációkban mennyire bíznak meg a partnereikben. A válaszokat azután összevetette a megkérdezettek által használt fogamzásgátló tablettákkal.

Az eredmények szerint a magas ösztrogén tartalmú piruláknak van a legextrémebb hatásuk a féltékenységi-szintet tekintve, míg a fõként progeszteronnal töltött tablettáknak kevesebb érzelem-befolyásoló hatásuk van - olvasható a The Daily Telegraph címû brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

"Úgy tûnik, hogy a nõk, de még talán a gyógyszergyártók sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen lehetséges pszichológiai mellékhatásai lehetnek a tabletták szedésének, és még inkább a márkatípus megválasztásának" - írta a szakember.