2024.04.20. - Tivadar

A B12-vitamin védhet az Alzheimer-kór ellen

A B12-vitamin segítheti az Alzheimer-kór megelõzését - közölték hétfõn megjelent tanulmányukban svéd kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vérükben magasabb vitaminszinttel rendelkezõ idõs embereknél ritkábban fordult elõ a szellemi leépüléssel járó kór. A megállapítás azonban nem jelenti azt, hogy B12-vitamint étrendkiegészítõként szedve megelõzhetõ lenne az Alzheimer-kór kialakulása.

Babak Hooshmand kutatásvezetõ, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa hangsúlyozta, hogy sok idõs embernél tapasztalható a B12-vitamin hiánya, így a tanulmány eredménye mindenképpen figyelemreméltó. "Megállapításaink azt jelzik, hogy a B12 és bomlástermékei fontos szerepet játszhatnak az Alzheimer-kórban" - tette hozzá.

A kutatók 271 szellemileg ép, idõs finntõl vettek vérmintákat és ellenõrizték a B12-vitamin szintjét. A tesztet hét év múlva megismételték. Ekkorra a vizsgálatba bevont emberek hat százalékánál (17 fõ) alakult ki demencia. Az adatok összehasonlításakor azt tapasztalták, hogy ritkábban fejlõdött ki Alzheimer-kór azoknál, akiknél magasabb volt a B12 vérszintje.

A B-vitaminok lehetséges elõnyeit igazoló kutatásokat már korábban is ismertettek a szakemberek. Az Oxfordi Egyetem munkatársainak szeptemberben közzétett tanulmánya szerint két évig tartó klinikai vizsgálatuk azt mutatta, hogy a nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élõ idõs embereknél az agyzsugorodás arányát, és lassíthatják elbutulásukat.

Szakemberek azt javasolják, hogy a szükséges B12-vitamint kiegyensúlyozott étrenddel vegyük magunkhoz, például tojással, hússal vagy hallal.