2024.04.26. - Ervin

Újabb tanulmányok a mell- és a petefészekrák genetikai hátterérõl

Egy olyan genetikai régiót találtak a kutatók, amely növelheti vagy csökkentheti az örökletes hátterû mellrák kifejlõdésének valószínûségét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megállapítást vasárnap tették közzé a Nature Genetics címû szakfolyóiratban két további tanulmánnyal együtt, melyek ugyanezt a DNS-régiót, valamint négy másik szakaszt a petefészekrákkal hozták összefüggésbe.

Az elsõ tanulmány olyan nõkre koncentrált, akik a BRCA1 gén hibás változatát hordozzák, ami jelentõsen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A hibás BRCA1 génváltozattal rendelkezõ nõk mintegy kétharmadánál (65 százalék) alakul ki hetvenéves korukig mellrák, és mintegy 40 százalékuknál petefészekrák.

A tanulmányok szerint ha a BRCA1-et hordozó nõknél jelen van a 19p13 néven ismert DNS-szakasz kockázatos változata, akkor a rák kialakulásának még nagyobb a valószínûsége. Antonis Antoniou kutatásvezetõ, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint ez a régió leginkább egy hangerõ-szabályozóhoz hasonlítható, amely vagy növeli, vagy csökkenti a hibás BRCA1 génváltozat miatti rákkockázatot.

Egy másik tanulmányban ugyancsak a 19p13 régiót vizsgálták a genetikusok, és összefüggésbe hozták a petefészekrák kialakulási kockázatával olyan nõknél, akik nem hordozták a BRCA1 hibás változatát.