2024.04.25. - Márk

Milliárdos károkat okoz az elhízottság az Egyesült Államokban

Évente több mint 200 milliárd dolláros (43 200 milliárd forintos) kárt okoz az elhízás szinte járványszerû elterjedése az Egyesült Államokban - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A horribilis összeg az orvosi kezelésekre költött összegekbõl és olyan nemzetgazdasági járulékköltségekbõl adódik össze, mint a betegszabadsággal, a csökkent produktivitással és a korai elhalálozással összefüggõ hiány és kiesés.

A kutatás szerzõi, Ross Hammond és Ruth Levine szerint az elhízott emberek járulékos orvosi kezelési költségei évente 147 milliárd dollárra rúgnak, a túlsúlyos gyermekekre költött többletkiadás pedig 14,3 milliárd dollárra. A járulékos nemzetgazdasági költségek 66 milliárd dollárt tesznek ki.

"Az elmúlt évtizedben drámaian megnõtt az orvosi ellátásra fordított összeg mennyisége. Az elhízottak számának növekedésével pedig a mutatók csak tovább romlanak majd" - fejtették ki a kutatók.

Más, az elhízottság miatt keletkezõ költségeket vizsgáló tanulmányokkal ellentétben a Brookings kutatói a nemzetgazdasági költségek számításánál olyan tételeket is figyelembe vettek, mint például a nagy súly miatti megnövekedett benzinhasználat és az abból eredõ károsanyag-kibocsátás.