2024.04.19. - Emma

Francia akcentust okozott a migrén-roham egy brit nõnél

Egy súlyos migrén-rohamot követõen francia akcentussal ébredt egy angol nõ. A 49 éves Kay Russel a Gloucester Echo nevû helyi lapnak elmondta, januári rohama óta szenved az úgynevezett idegen akcentus szindrómában.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kifejtette: nem próbál meg akcentussal beszélni, ez számára egy "fogyatékosság". A roham óta Angliában franciának vagy kelet-európainak hiszik.

A nagyon ritka szindróma esetében tulajdonképpen egy beszédzavarról van szó. A kutatók arra jöttek rá, hogy az állapotot, a beszédközpont károsodását az agyban lévõ apró sérülések idézik elõ. Ilyenkor megváltozik a kiejtett mássalhangzók hossza, a hangzók zengése, és megváltoznak a különbözõ hangzók kiejtésére vonatkozó képességek is. Ezt a beszéd hallgatói külföldi akcentushoz hasonlítják.

A tudósok azt is megállapították, hogy a brit páciensek legtöbbje francia, skót vagy holland, a japánok pedig koreai akcentussal kezdenek beszélni. A váratlanul jelentkezõ akcentus többnyire nincs összefüggésben azzal, milyen idegen nyelven beszél eredetileg a páciens. A megfigyelések szerint a betegek idõvel leszoknak az idegen akcentusról, amint az agy egészséges része átveszi a sérült agyterületek által korábban ellátott funkciót.

A szindrómát elõször a negyvenes években írták le, hatásos kezelési mód egyelõre nincs a betegségre.