2024.04.25. - Márk

Támad a tébécé Kárpátalján

Kárpátalján a járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy Munkácson az idén jelentõs mértékben romlott a tuberkulózissal kapcsolatos helyzet, a fertõzés elsõsorban a hátrányos helyzetû lakosság körében terjed.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kárpátalja második legnagyobb városában 2010-ben 35 százalékkal növekedett a különbözõ típusú tébécés megbetegedések száma, a friss fertõzöttek között két 14 év alatti gyermek is van – közölte kedden Pavlo Rakovcij, a munkácsi közegészségügyi és járványügyi állomás orvosa. Elmondása szerint nyugtalanító, hogy az újonnan kiszûrt fertõzötteknél egyre gyakoribb a tébécé agresszív formája.

A jelentés szerint Munkácson a halálesetek száma is nõtt a tébécés betegek között: az idén eddig tizenegyen haltak meg tüdõbajban, míg a múlt év azonos idõszakában három halálesetet jegyeztek fel. A hírportál értesülései szerint Munkácson 2004 óta gyorsult fel a tébécé terjedése, mivel ekkor zárták be a járási kórház tüdõgondozóját, amelyet a meglévõ szándék ellenére sem sikerült újra megnyitni.

Rakovci elmondta, hogy tüdõgondozó hiányában nem jutnak kórházi kezeléshez azok a betegek, akiknek erre szükségük lenne. Szerinte ez komoly veszéllyel jár, mivel a fertõzötteknél súlyosbodik a betegség lefolyása, és gyorsabban terjed a fertõzés az egészséges lakosok között. Jellemzõ a helyzetre, hogy a tébécé idei tizenegy áldozata közül nyolcan otthon haltak meg.