2024.03.29. - Auguszta

Az európai meleg férfiak HIV-kockázatára figyelmeztetnek orvosok

A HIV-vírus meleg férfiak körében való terjedése Franciaországban "kicsúszni látszik az ellenõrzés alól" annak ellenére, hogy az új esetek száma összességében csökkent az országban - állítják egy csütörtökön közzétett tanulmány szerzõi.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A közegészségügyi helyzetet figyelõ francia intézet adatai szerint 2008-ban mintegy 7 ezer új HIV-fertõzöttet regisztráltak az országban, akiknek közel fele homoszexuális férfi.

A The Lancet Infectious Diseases címû egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint Franciaországban a 2003-as 8930-ról 2008-ra 6940-re csökkent az új HIV-fertõzött esetek száma. Az általános csökkenés ellenére a meleg férfiak körében azonban nem változott a szám, az új fertõzések 48 százaléka e csoportban történt 2008-ban.

Mint Stephane le Vu kutatásvezetõ kiemelte, a HIV átadása aránytalanul érintett egyes kockázati csoportokat, és a meleg férfiak körében kicsúszni látszik a kontroll alól.

A folyóirat ugyanazon számában megjelent kommentárjában Robert Hogg vancouveri szakértõ hangsúlyozta, hogy az illetékeseknek újra kellene gondolniuk a HIV-fertõzéssel kapcsolatos megelõzési stratégiát.