2024.04.24. - György

A petefészekrákhoz köthetõ géneket találtak

Két genetikai mutációt azonosítottak kutatók, amelyek szerepet játszanak az egyik legnehezebben kezelhetõ típusú petefészekrák kialakulásában: a tumor "ki- és bekapcsoló gombját" jelenthetik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megállapítások - melyeket két különbözõ kutatócsoport tett közzé a Science és a New England Journal of Medicine (NEJM) címû tudományos folyóiratokban - felvetik a rák kialakulásának eddig nem ismert mechanizmusát is.

Bert Vogelstein, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatója és csoportja a Science-ben megjelent cikkében az ARID1A és a PPP2R1A jelöléssel látta el a két új gént. Mint közleményükben hangsúlyozták, eredményük lehetõvé teszi új biomarkerek és terápiák kidolgozását a petefészekrák világos sejtes típusánál.

A NEJM-ben megjelent másik friss tanulmányban David Huntsman, a Brit Columbia-i Rákügynökség kutatója és csoportja az ARID1A génre összpontosított. A világos sejtekbõl álló petefészekrák az összes ilyen tumor mintegy 10-12 százalékát teszi ki, az egyik legagresszívabb forma, kemoterápiára általában nem reagál. Huntsman csoportja úgy találta, hogy az ilyen típusú rákkal élõ páciensek 46 százalékánál fordul elõ mutáció az ARID1A jelû génnél. Egy további típusnál, az endometroid típusú petefészekráknál pedig 30 százalékos a génmutáció gyakorisága.

A kutatók úgy vélik, hogy az ARID1A úgynevezett tumorszupresszor gén, amely segít a rákos sejtek megfékezésében. Ha azonban mutálódik, ezt a feladatát nem képes végrehajtani.