2024.04.19. - Emma

Amerikában beköszöntött a beteglátó robotok kora

Az amerikai kórházakban már ma is több száz olyan, önjáró robotot alkalmaznak, amelyek egy távoli városban lévõ orvos szemeként és füleként szolgálnak a pácienssel való kommunikációban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lap szerint a múltban a háborús övezetekben és a terrorellenes akciókban bevetett robotok technológiáján alapuló szerkezetek a jövõben magánhasználatban is módot adnak majd arra, hogy például gyermekek ezek segítségével "látogassák meg" távol lakó szüleiket.

A robotot távirányító orvos arcát a beteg 120-180 centiméter magasra felszerelt képernyõn látja, a hangját pedig a hangszórókon keresztül hallja. A doktor pedig, aki a gépre a szerelt, mozgatható kamera segítségével lát és hall, körbe tudja járni és tetõtõl talpig szemre tudja vételezni a pácienst.

Ilyen robotokat jelenleg öt cég gyárt az Egyesült Államokban. A forgalmazók 5-15 ezer dollárt kérnek értük. Az ár a fejlettség és a felszereltség függvényében a következõ években még jobban differenciálódik majd.

A robotot mozgatni a felhasználók szerint olyan érzés, mint egy nagyon lassú, távirányítású jármûvet vezetni. A Skype-on keresztül hangvezérelt gépek üzemeltetéséhez nem kell más, csak egy mûködõ vezeték nélküli internetes kapcsolat és egy konnektor.

A felhasználási lehetõségek között szerepel egyebek mellett az elszigetelt telephelyekkel való kapcsolattartás vagy az eddigieknél hatékonyabb telekonferenciázás. A tapasztalatok szerint a fizikailag jelenlévõ munkatársak sokkal komolyabban vették a robot által "megtestesített" kollégáikat, mint amikor annak hangja pusztán a kihangosítón volt hallható.

A robotok megjelenése a munkahelyeken ugyanakkor aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a vezetõség nem fogja-e azokat az alkalmazottak megfigyelésére felhasználni.