2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egy csontritkulás elleni szer és a nyelõcsõrák nagyobb kockázata között találtak összefüggést

Azoknál az embereknél, akik a csonterõsítõ gyógyszerek biszfoszfonátnak nevezett típusát öt évnél tovább szedik, megduplázódhat a nyelõcsõrák kockázata - közölték pénteken az Oxfordi Egyetem kutatói.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár az eredmények aggodalomra adnak okot, nem szükséges, hogy az orvosok és a páciensek azonnal megváltoztassák a csonterõsítõként alkalmazott biszfoszfonátokkal kapcsolatos gyakorlatukat.

Mint Jane Green kutatásvezetõ kiemelte, a nyelõcsõrák igen ritkán fordul elõ, így a kockázat megkétszerezõdése még mindig alacsony rizikónak számít.

Európában és Észak-Amerikában a 60-79 éves korosztályban a nyelõcsõrák gyakorisága 1 ezrelék, az öt évnél hosszabban tartó biszfoszfonát hatóanyagú gyógyszer szedése pedig ezt az arányt mintegy 2 ezrelékre emelte.

A kutatásban - egy brit egészségügyi adatbázis felhasználásával - átlagosan nyolc évig követtek nyomon 3 ezer nyelõcsõrákban szenvedõ pácienst, majd adataikat összehasonlították 3 ezer e betegség nélkül élõ ember adataival. Áttekintették 10 ezer bélrákos, valamint 2 ezer gyomorrákos ember adatait is, de nem találtak megnövekedett kockázatot azok között, akik a csonterõsítõ gyógyszert szedték azokhoz képest, akik nem.