2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Akár két óra alatt diagnosztizálható a tuberkulózis egy új teszttel

A tuberkulózis kimutatására kidolgozott új, molekuláris teszttel minden eddiginél könnyebben és gyorsabban, akár két óra alatt kimutatható a kór gyógyszereknek ellenálló formája is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az új diagnosztikus módszert a New England Journal of Medicine (NEJM) címû szakfolyóirat online kiadásában szerdán ismertették kutatók.

A Cepheid vállalat Xpert MTB/RIF jelû tesztje a próbák során 98 százalékos sikerrel azonosította 1730 tbc-gyanús esetben a gümõkór baktériumát akkor is, ha a rifampin vagy rifampicin nevû antibiotikumoknak ellenálló formáról volt szó. Az eredmények ráadásul két órán belül a vizsgálatot végzõk rendelkezésére álltak.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok fertõzõ betegségekkel foglalkozó országos intézete, a NAID igazgatója a gyorsaság, pontosság és érzékenység tekintetében "lenyûgözõként" írta le a próba megállapításait.

Mark Perkins kutatásvezetõ csoportjával hat országban vizsgálta a teszt mûködõképességét, az eddigi eredmények a helyszíni vizsgálatoknál is a fentihez hasonló hatékonyságot mutattak.

A tuberkulózis fõként a fejlõdõ világ országait sújtja, 2008-ban világszerte 1,8 millió ember halálát okozta.