2024.04.25. - Márk

Az õssejtturizmus veszélyeitõl óvnak brit egészségügyi szakértõk

Tízezrek teszik kockára egészségüket és egész életük megtakarítását azzal, hogy a világ valamely pontján lévõ magánklinikára utaznak, amely ellenõrizetlen õssejtkezelést ígér - közölték kedden brit egészségügyi szakértõk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szakértõi bizottság konkrét németországi és kínai klinikákra is felhívta a figyelmet, ahová az úgynevezett õssejtturisták engedélyezetlen kezelésekre érkeznek. Hozzátették, hogy világszerte mintegy hétszáz hasonló üzleti vállalkozás kínálhat bizonyítatlan sejtterápiákat.

A terápiák hatásosságára vonatkozó tudományos bizonyítékok hiánya ellenére a páciensek, akik élete kilátástalannak tûnik olyan állapotok miatt, mint például a Parkinson-kór, több tízezer dollár költségbe verik magukat a siker csekély esélyével. Mint Chris Mason, a University College London (UCL) munkatársa hangsúlyozta, a páciensek az életüket és egészségüket veszélyeztetik ilyenkor.

A tudósok egy izraeli fiú esetét idézték fel, aki gerincsérülése után Oroszországban kapott õssejtkezelést, majd azt követõen többszörös tumor fejlõdött ki nála. Egy másik esetben egy 46 éves nõt kezeltek egy autoimmun betegség, lupusz miatt Thaiföldön, akinél ezt követõen veseelégtelenség alakult ki, majd meghalt szepszisben.

A brit szakértõk megszólalásukat azzal indokolták, hogy elárasztják õket a páciensek kérései, akik az interneten vagy a médiában csodás gyógyulásokról olvastak. Hozzátették, hogy bár a klinikák nem mûködnek illegálisan, mégis engedélyezetlen, sõt sokszor kipróbálatlan kezeléseket kínálnak.

A brit szakértõk megnevezték az XCell-Centre elnevezésû németországi, valamint a Beike Biotechnology nevû kínai cégeket, mint olyanokat, melyek tevékenysége különösen aggodalomra készteti õket.