2024.04.19. - Emma

A békák bõre segíthet az ellenálló baktériumok legyõzésében

Egyes békafajok bõrében lévõ természetes anyagok segíthetnek létrehozni olyan antibiotikumokat, amelyek legyõzik a gyógyszerrezisztens fertõzéseket, és ezzel milliók életét menthetik meg.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Egyesült Arab Emirátusok tudósai szerint különbözõ békafajok bõrében eddig több mint száz antibiotikumot azonosítottak. A szakemberek az amerikai kémiai társaság éves bostoni találkozóján ismertették kutatásaik eredményeit.

Az azonosított anyagok egyike például hasznos lehet az úgynevezett iraki baktérium (acinetobacter baumannii) legyõzésében. A kórokozó - amely az Irakból visszatérõ katonák közül sokakat sújt - ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

"A békák bõre kiváló forrása az antibiotikum-ágenseknek" - mutatott rá elõadásában Michael Conlon, az Abu-dzabi Egyetem biokémikusa. A szakember szerint mindennek az a magyarázata, hogy a békák már 300 millió éve élnek a Földön, vagyis hosszú idõ állt rendelkezésükre a patogénektõl való védekezés kialakítására.

A tudósok már évek óta tudatában vannak, hogy a békák bõre bõséges forrása a baktériumok, vírusok és a gombák elleni kémiai alkotóelemeknek. Az ezek kinyerésére és alkalmazására irányuló kutatásokat azonban hátráltatja, hogy az anyagok egy része mérgezõ az emberre.

Conlon és kollégái azonban módot találtak a veszélyes anyagok kiiktatására, mégpedig a molekuláris szerkezet megváltoztatásával.

A kutatások során az Abu-Dzabiban dolgozó tudósok hatezer békafajt tanulmányoznak, eddig kétszáz faj bõrében azonosítottak hasznos elemeket. Conlon csapata japán, francia és amerikai laboratóriumokkal dolgozik együtt az átfogó kutatásban.