2024.04.25. - Márk

Közel félmillió új, szexuális úton átadott fertõzést regisztráltak tavaly Nagy-Britanniában

Közel félmillió új, szexuális úton átadott fertõzést regisztráltak tavaly Nagy-Britanniában, az adatok szerint leginkább a 25 év alatti nõk veszélyeztetettek - közölték szerdán brit egészségügyi tisztviselõk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az emelkedés okát az illetékesek részben abban látják, hogy a fiatal lányok nem ragaszkodnak az óvszerhasználathoz partnereiknél.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) bejelentése szerint 2009-ben 482 696 új, szexuális úton átadott fertõzést diagnosztizáltak, ami 12 ezerrel több, mint a megelõzõ évben, így folytatódik az elmúlt évtizedben tapasztalt emelkedõ trend.

Nõknél az új esetek kétharmadát a 15 és 24 év közötti korosztálynál regisztrálták, míg a férfiak több mint fele tartozott ugyanebbe a korcsoportba. A meleg férfiak körében szintén magasnak találták a fertõzések arányát.

A nõknél a gonorrheás új esetek 73 százaléka, a genitális szemölcs 66 százaléka a 25 évnél fiatalabb korcsoportban fordult elõ, míg az új klamídiás esetek 88 százaléka érintette az adott korosztályt. A fertõzések száma a 19-20 éves nõknél, illetve a 20-23 éves férfiaknál érte el a csúcspontot. Az ismétlõdõ fertõzés szintén problémát jelentett ebben a korcsoportban.

A klamídiás esetek száma összességében 7 százalékkal emelkedett, a gonorrheás eseteké 6 százalékkal, míg a genitális herpesz elõfordulása 5 százalékkal. Gwenda Hughes, a HPA munkatársa elmondta, hogy az esetszám növekedése részben a jobb teszteknek tudható be, részben pedig a nem biztonságos szexuális viselkedés az okozója.