2024.04.24. - György

A gerincvelõi folyadék proteinjei segítenek az Alzheimer-kór felismerésében

A gerincvelõi folyadékban (liquorban) megjelenõ bizonyos proteinek segítségével 90 százalékos pontossággal állítható fel az Alzheimer-kór diagnózisa, és nagy biztonsággal jósolható meg, hogy mely memóriazavarral küszködõ betegnél alakul ki a betegség.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Alzheimer-kór progresszív, jellegzetes memóriavesztéssel, tájékozódászavarral, a magasabb kognitív funkciók károsodásával jellemezhetõ neurodegeneratív betegség, amely világszerte több mint 26 millió embert érint. Jelenleg csak a boncolás során állapítható meg teljes biztonsággal, hogy a beteg Alzheimer-kórban szenvedetett-e vagy sem az agyban lévõ jellegzetes lerakódások (plakkok) és rostszerû szerkezetek (neurofibrilláris filamentumok) alapján - az elõbbi a béta-amyloid nevû fehérjébõl képzõdik, utóbbiak pedig a tau-proteinbõl épülnek fel. Egyébként a kórismézés kizárásos alapon folyik: a memóriazavar azon eseteit sorolják az Alzheimer-kórban szenvedõk közé, akiknél kizárható a stroke (agyi érkatasztrófa), a tumor, valamint a súlyos alkoholizmus.

A Genti Egyetem kutatói Geert De Meyerrel az élen 416 felnõtt személy liquorját vizsgálták: köztük 114-en normális agyi funkcióval rendelkeztek, kétszáznál a demencia (elbutulás) elõhírnökének tartott enyhe kognitív zavarok mutatkoztak, és további 102 egyén Alzheimer-kórban szenvedett.

A tudósoknak sikerült kimutatniuk a béta-amyloid és a tau-proteineket az Alzheimer-kórban szenvedõ betegek 90 százalékánál. E fehérjék megjelentek az emlékezetkiesésben szenvedõ személyek 72 százalékánál - ezek mindegyikénél öt év leforgása alatt kialakult az Alzheimer-kór. A betegségre jellemzõ proteineket kimutatták a normális agy funkcióval rendelkezõ személyek 36 százalékánál is.

"A kóros proteinek megjelenése a normális kognitív funkciókkal rendelkezõ személyek több mint harmadánál azt jelzi, hogy az Alzheimer-betegség kóros mechanizmusai már jóval a tünetek megjelenése elõtt kifejtik hatásukat a szervezetben" - hangsúlyozta Geert De Meyer.