2024.04.23. - Béla

Nem elég a fittség, fogyni is kell a vérnyomás csökkentéséhez

Ha egy túlsúlyos ember csökkenteni szeretné vérnyomását, nem elég, ha fitt, fogynia is kell - állapította meg egy amerikai tanulmány.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Harmincötezer ember bevonásával készült vizsgálatukban a Texasi Egyetem munkatársai - nem meglepõ módon - azt találták, hogy a túlsúlyos vagy elhízott embereknek nagyobb eséllyel volt magasabb a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomást jellemzõ értékpár elsõ száma).

Az American Heart Journal címû szakfolyóiratban Susan Lakoski kardiológus és kollégái egy dallasi klinikán az elmúlt húsz évben összegyûlt adatokat elemezték. A klinikára érkezõ emberek - fõként fehér férfiak - testtömegét, magasságát, vérnyomását és állóképességét mérték az orvosok.

Kiderült, hogy az állóképességet jelzõ érték - például a futószalagon legyalogolt idõ hossza - kisebb hatással volt a vérnyomásra, mint a testtömegindex (BMI) értéke. Csak a normál testtömegû emberek esetében mutatkozott elõnye a vérnyomás szempontjából az edzettségi állapotnak.

Lakoski szerint a többlet testsúly hátrányai nagyobbak lehetnek, mint az esetlegesen nagyobb állóképesség elõnye, ez magyarázhatja, hogy a vérnyomásértéket nem látszott javítani a fittség.