2024.04.20. - Tivadar

Szerény súlycsökkentés is rendezheti a vizelettartási problémákat

A vizelettartási problémákkal küzdõ túlsúlyos nõk tünetei gyakran javulnak, ha pár kilónyi feleslegtõl megszabadulnak - állapították meg amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A túlsúly, különösen a hasi tájon lévõ többlet az inkontinencia egyik kockázati tényezõje, ám az Obstetrics and Gynecology címû szakfolyóirat augusztusi számában közzétett tanulmány szerint már 5-10 százalékos fogyás is elegendõ a tünetek jelentõs javulásához.

A követéses vizsgálatba 338 túlsúlyos vagy kövér, vizelettartási problémával élõ nõt vontak be a Brown Iniversity (Providence, Rhode Island) kutatói. A résztvevõket véletlenszerûen két csoportba osztották, az egyikben diéta és mozgásprogram szerepelt, a másik csoportban lévõk viszont csak oktatást kaptak. A nõk 18 hónapon át jegyezték fel tüneteiket. Jelentõs javulásnak azt tekintették a tanulmány szervezõi, ha az vizelettartási problémát jelzõ események száma heti átlagban legalább 70 százalékkal csökkent.

A tanulmány végére a kezdeti testsúlyukból 5-10 százalékot leadó nõk 54 százaléka tapasztalt jelentõs javulást. Ez egy 90 kilogrammos nõnél mindössze 4,5-9 kilogrammos fogyást jelent. A vizsgálatban úgy találták, hogy az ennél nagyobb arányú súlycsökkenés nem járt további elõnnyel az inkontinencia szempontjából.