2024.04.25. - Márk

Baktériumfészekké alakulhat a mikrohullámú sütõ a hõségben

Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütõk. Mivel a ezek a sütõk az ételt nem melegítik fel teljesen, terjeszthetik a szalmonellát - figyelmeztet az R+V német biztosítótársaság.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Marko Ostendorf, az R+V információs központjának orvosa kifejtette: "a mikrohullámú sütõk nem melegítenek egyenletesen, ezáltal úgynevezett hideg pontok alakulnak ki. Ezekben a +fészkekben+ pedig életben maradnak, és szaporodnak a baktériumok".

Ennek megakadályozására a szakember javaslata szerint az ételt mennyiségének megfelelõen négy-öt percig kell a legmagasabb fokozaton melegíteni. Emellett hasznos, ha közben párszor megforgatjuk az, illetve ha lapos edényt használunk, mivel akkor a hullámoknak csak néhány centiméter mélyen kell az ételbe hatolniuk.

Ostendorf szerint érdemes az ételt a melegítés után még pár percig a mikrohullámú sütõben hagyni, ez alatt az idõ alatt ugyanis a hõ jobban szétterjed.

Mivel a szárnyasokból készült ételek sokkal "fogékonyabbak" a szalmonellára, ezeket érdemesebb tûzhelyen vagy sütõben melegíteni.