2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sokba kerülnek a víz által terjesztett betegségek

Háromféle, a légutakba vagy az emésztõrendszerbe került víz által terjedõ betegség 539 millió dollár (120 milliárd forint) költséget jelent évente az Egyesült Államok egészségügyi rendszerében - közölték szerdán kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Amint az Atlantában megrendezett nemzetközi járványügyi konferencián amerikai szakértõk elmondták, a légiós betegséget, a cryptosporidium és a giardia okozta protozoon-fertõzést három, nagyon különbözõ mikroba okozza, ám közös bennük, hogy kórokozóik a víz által terjednek.

Michael Beach, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kutatójának közleménye szerint tanulmányuk azt mutatja, hogy a kórokozókkal szennyezett víz által terjesztett betegségek óriási terhet rónak az egészségügyi rendszerre. Beach és munkatársai 2004 és 2007 közötti adatokat gyûjtöttek össze egy nagy egészségbiztosító adatbázisából.

Az egy esetre jutó kórházi költség 34 ezer dollár volt a légiós betegségnél, 9 ezer dollár a giardiasisnál és 21 ezer dollár a cryptosporidiosis esetében.

A légiós betegséget a Legionella pneumophila baktérium okozza, amely tüdõgyulladást válthat ki, és halálos a betegek 5-30 százalékánál. Évente 8-18 ezer ember kerül miatta kórházba, ahol antibiotikummal kezelik. A giardiás fertõzést paraziták okozzák, melyek a talajból, élelmiszerbõl, szennyezett vízbõl kerülhetnek az emberi szervezetbe, és melyek már fertõzött emberek és állatok ürülékébõl jutnak oda. A fertõzés hasmenést okoz, több szerrel kezelhetõ. A cryptosporidium parazita által okozott fertõzés is hasmenést okoz, ez is szennyezett vízzel terjed.

Mint Beach hangsúlyozta, ezeknél a fertõzéseknél nem egyszerû, múló hasmenésrõl van szó, súlyos betegség alakulhat ki, és sokszor kórházi ápolásra van szükség. A szakember kiemelte a vízvezetékrendszerek, medencék és más, rekreációra használt, vízzel mûködõ berendezések rendszeres ellenõrzésének fontosságát.