2024.03.29. - Auguszta

A gyerekkori rákot túlélõk halálozási kockázata késõbb is jóval magasabb

Azok az emberek, akik gyerekkorukban túlélték a rákot, késõbb jóval nagyobb arányban halnak meg szívroham, szélütés vagy egy másik rák következtében - vélhetõen az eredeti kezelésre visszavezethetõ ok miatt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Birminghami Egyetem kutatói csaknem 18 ezer ember bevonásával végezték vizsgálatukat. A résztvevõk gyerekkorukban túlélték a rákot, ám a szakemberek megállapítása szerint felnõttként tizenegyszer nagyobb volt náluk a korai halálozás kockázata, mint az átlagnépességben.

Raoul Reulen és munkatársai 17 981 ember adatait elemezték, akiknél 15 éves koruk elõtt, 1940 és 1991 között diagnosztizáltak rákot, és azt legalább öt évvel túlélték. A követés 2006 végéig tartott. A kapott eredmény arra utal, hogy a gyerekkorban kapott rákellenes kezelések késõbbi egészségügyi kockázattal járnak, ezért a szakemberek szerint fontos a túlélõk hosszabb távú gondozása is.

A brit egészségügyi irányelvek csak ötévenként ajánlanak rutin szívszûrést a ráktúlélõk számára, holott az Egyesült Államokban például a nagyobb kockázattal élõknél ezt gyakrabban javasolják.