2024.04.20. - Tivadar

Könnyebben kaphatnak ellátást a stresszt elszenvedett amerikai veteránok

Új szabályokat hozott nyilvánosságra az amerikai veteránügyi minisztérium, amelyek alapján könnyebben kaphatnak a poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedõ veteránok gyógykezelést és pénzügyi támogatást.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az új szabályok szerint az igénybejelentéshez elegendõ, ha egy veteránügyi orvos igazolja a tünetek fennállását, és a katona felidézett tapasztalatai alátámasztják a PTSD diagnózisát. Korábban az ellátások megszerzéséhez a veteránoknak bizonyos átélt élményeket kellett a tünetekhez társítaniuk, amit sokak szerint lehetetlen megvalósítani.

Mint Eric Shinseki, az Egyesült Államok veteránügyi minisztere nyilatkozatában hangsúlyozta, az amerikai nemzetnek kötelezettsége van azon férfiak és nõk felé, akik becsülettel szolgálták az országot és a háború - gyakran pusztító - érzelmi sebeitõl szenvednek.

A PTSD olyan szorongásos zavar, amelyet háborús trauma is kiválthat, és amely a múltbéli események bevillanását, kimerítõ rémálmokat, dühöt, ingerlékenységet okozhat. A Rand Corp elnevezésû kutatási szervezet tavalyi tanulmánya szerint az Irakba és Afganisztánba küldött amerikai katonák 18,5 százaléka mutatja a PTSD vagy a depresszió jeleit. A veteránügyi minisztérium becslése szerint jelenleg több mint 400 ezer amerikai veterán kap PTSD miatti kompenzációt.