2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A klinikai próbák alaposabb megtervezését sürgetik a Johns Hopkins szakértõi

Közel 150, gyerekekkel végzett klinikai próba körülményeinek áttekintése alapján arra a megállapításra jutottak amerikai orvoskutatók, hogy csak minden ötödik tanulmányt terveztek meg teljes alapossággal, ami elfogultságra ad lehetõséget a vizsgálatok értékelésénél.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók 146 olyan cikket néztek át, amelyekben klinikai tesztek eredményeirõl számoltak be 2007-ben és 2008-ban, méghozzá a legrangosabbnak tartott szakmai lapokban, például a The Lancet, a JAMA, a NEJM, illetve a Pediatrics címû folyóiratokban.

A 146 klinikai próba 41 százalékát nem megfelelõ (esetleg nem megfelelõen ismertetett) randomizálási technikával tervezték meg. A randomizálás célja, hogy a tesztekbe bevont pácienseket véletlenszerûen válasszák ki, illetve az se legyen követhetõ, hogy ki kap hatóanyagot, és kinél alkalmaznak placebót. Ha ezt nem sikerül megfelelõen megoldani a klinikai próba megtervezése során, a kapott eredmény elfogulatlansága megkérdõjelezhetõ.

Az elemzés úgy találta, hogy a gyógyszer- és segédeszközgyártók által támogatott tesztek körében hatszor gyakoribb volt a klinikai kipróbálások elfogultsághoz utat nyitó lebonyolítása.