2024.04.19. - Emma

Forgóajtós kórházi betegfelvételek az Egyesült Államokban

Minden negyedik kórházban ápolt beteg ugyanazon betegség miatt két éven belül visszakerül a gyógyintézetbe az Egyesült Államokban. A 12 szövetségi államra kiterjedõ vizsgálat adatait az egészségügyi ellátás minõségével foglalkozó ügynökség hozta nyilvánosságra.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A betegek gyógyításának leghatékonyabb, de kétségtelenül legdrágább módja a kórházi kezelés. Az Egyesült Államokban az utóbbi idõben nagy figyelmet szentelnek a különbözõ gyógykezelések költséghatékonyságának. A legtöbb betegség területén ugyanis kétszer annyit költenek az egészségügyre, mint a leggazdagabb európai országokban, ugyanakkor a tényleges eredmények szerint a világranglista sokadik helyén állnak.

A súlyos és elõrehaladott szervi betegségek, mint az infarktus, vagy agyi érkatasztrófa utáni állapot, a rosszindulatú daganatok, az ismétlõdõ légzõszervi gyulladások miatt egyszer már kórházba kerülõ betegek esetében a vizsgálat eredménye nem túlságosan meglepõ.

Az Agency for Healthcare Research and Quality szakemberei nem is emiatt használták a "forgóajtós" kifejezést, hanem azért, mert vannak olyan betegek is, akik állapotuk romlása következtében kis szünetekkel újra és újra visszakerülnek a kórházi osztályra. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a páciens nem tartotta be az orvosi tanácsokat, nem szedte be pontosan az esetleg élete végéig szükséges gyógyszert.

Az érelmeszesedésben szenvedõ emberek esetében rosszabb az arány - egyharmaduk kerül visszavételre. Hasonló az arány a cukorbetegek esetében is. A magas vérnyomás miatt kezeltek 28 százaléka, az asztmások 21 százaléka került vissza ismételten.

Az állami biztosításra jogosult, 65 évesnél idõsebb amerikaiak 42 százaléka került ismét a kórházba rövid idõn belül és ugyanez történt a sürgõsségi ellátásban részesültek 38 százalékával. A szociális okból, alacsony jövedelmük alapján ellátásban részesülõknek 23 százaléka kapott többször kórházi kezelést és minden másodikat a sürgõsségi osztályon kellett ellátni. A nem biztosítottak újrafelvétele a kórházi osztályra 22 százalékban, a sürgõsségi osztályra 38 százalékban történt.

A kutatók kiemelik, hogy a magánbiztosítók kliensei az említett idõn belül csak 19 százalékban kerültek ismét kórházba, a sürgõsségi részlegre pedig 29 százalékban. Jobb járóbeteg-rendelések szervezésével az amerikai kórházak és klinikák terhelése sokat csökkenne - vélik a szakemberek.