2024.04.25. - Márk

A világ elsõ hasnyálmirigyrák elleni vakcináján dolgoznak Dél-Koreában

A világ elsõ hasnyálmirigyrák elleni vakcinája kidolgozása felé halad egy dél-koreai gyógyszergyár.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hasnyálmirigyrák az egyik legkedvezõtlenebb prognózisú rosszindulatú daganatféleség: a diagnózis felállításától számított három éven túl már csupán a páciensek 30 százaléka van életben. A kór csak az Egyesült Államokban 35 ezer halálos áldozatot szed évente. Magyarországon a hasnyálmirigyrák az 5. legelterjedtebb rosszindulatú tumorféleség és az összes daganatos halálozás 5 százalékát okozza.

A KAEL-Gem-Vax bejelentése szerint a GV1001 kódjelû oltóanyagjelölt III. fázisú klinikai vizsgálatát, amelyet a Liverpooli Egyetemen folytatnak, már 70 százalékban elvégezték. A 1100 beteg közül, akiknek adagolni kell a klinikai vizsgálatok során a készítményt, eddig 755 kapott az új szerbõl, s a független adatellenõrzõ bizottság jelentése szerint az eredmények biztatóak. A tesztek tanúsága szerint a vegyület elnyomja a telomeráz-enzim aktivitását, s ezáltal javítja a betegek életkilátásait. (Míg az egészséges sejtekben igen ritkán fordul elõ telomeráz, a rákos-sejtek 80-90 százalékában kimutatható.)

A tervek szerint a III. fázisú klinikai vizsgálatot 2011 októberére fejezik be. A KAEL-Gem-Vax bejelentése szerint a készítmény tömeggyártásának megkezdése a klinikai vizsgálatok eredményeitõl függ. Annak ellenére, hogy további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderítsék mennyire hatékony és biztonságos a készítmény, a jelentések nagyon biztatóak, s így a gyártó szerint remény van a szer hazai és külföldi forgalmazására.

A jelek szerint a GV1001 hatékonynak tûnik a rosszindulatú tüdõ- és májdaganatok esetében is.

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlõdõ szakasz, amely kettõs szerepet lát el: megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, valamint a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. A "hallhatatlanság enzimjének" nevezett telomeráz ugyanis a sejtosztódást követõen újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomerszakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését. Ugyanakkor ezt az enzimet tartják felelõsnek a rákos sejtek rendkívül gyors szaporodásáért.