2024.03.29. - Auguszta

Bõrrákot okozhatnak a repülõtéri testszkennerek?

Bõrrákot okozhatnak azok a testszkennerek, amelyekkel a repülõterek és a repülõgépek biztonságát kívánják erõsíteni - állítják kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elsõsorban az Egyesült Államokban szorgalmazott - a terrorizmus elleni hatékony eszköznek tekintett - testszkennerek használatát sokan személyiségi jogokra hivatkozva próbálják visszautasítani, mert az eszközzel a ruházat mögé lehet látni. Kutatók egy csoportja viszont azért aggódik, mert a biztonságosnak tekintett alacsony sugárzású berendezések az arcot és a nyaktájékot sokkal erõsebb sugárterhelésnek teszik ki, mint azt korábban gondolták.

A szkennerek használatával talán nem alakul ki tüdõrák, azonban sokkal nagyobb az esélye a basaliomának, azaz a basalsejtes bõrrák kialakulásának, gyerekeknél viszont még sokkal súlyosabb következmények is lehetnek.

David Brenner, a Columbia Egyetem kutatója elmondta: a szkenner hatékony mûködéséhez a sugárzást a bõr felületére kell koncentrálni, ezért a hivatalos becslésekhez viszonyítva ezen a területen akár a hússzoros szintet is elérheti a sugárzás mértéke - olvasható a Yahoo! hírportálon.

Brenner volt az, aki 2002-ben segített megírni a testszkennerek biztonságos használatához szükséges irányelveket, amelyeket annak tudatában alkotott meg, hogy ezeket a gépeket világszerte és a mindennapi gyakorlatban nem fogják használni.

Az egészségügyi kockázatok mellett az izraeli hatóságok például azért nem alkalmazzák a testszkennereket, mert állításuk szerint könnyû becsapni ezeket.

Más orvosok szerint pedig ezek a gépek olyan sugárzással mûködnek, amelyek egyszerûen "szétszakítják a DNS-láncokat".