2024.03.29. - Auguszta

A brokkoli egyik összetevõje segíthet hasnyálmirigyrák esetén

Egy új rákellenes szer a brokkoli egyik összetevõjével kombinálva sikeresen veheti fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben - állítják német kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szorafenib elnevezésû hatóanyagot már alkalmazzák elõrehaladott stádiumú máj- és veserák esetén. A szer a brokkoli szulforafán nevû összetevõjével kombinálva a hasnyálmirigy-daganatok különösen ellenálló rákõssejtjeinek növekedését is gátolja - mutatta ki a heidelbergi egyetemi klinika.

Mivel a betegséget gyakran csak késõn veszik észre, kevesen élik túl a diagnózist követõ évet. Elsõsorban a daganat korai elõfutárai, a rákõssejtek felelnek a karcinómák kontrollálatlan növekedéséért, áttéteiért és operációt követõ visszatérésükért.

A rákos sejteken és egereken végzett kísérletek során a szorafenib gátolta a rákõssejtek aktivitását, és jelentõsen visszavetette a daganat növekedését. A hatás azonban csak rövid ideig tartott, négy hét elteltével újra megjelentek az õssejtek kis telepei, és ezek már nem reagáltak a szerre.

A rezisztencia valószínûleg egy bizonyos anyagcsere-folyamattal függ össze, amelyet a szorafenib aktivál. A brokkoliban és karfiolban elõforduló szulforafán a Cancer Research címû szaklapban megjelent tanulmány szerint ezt a folyamatot gátolja. A két szer kombinációja anélkül erõsíti fel a szorafenib hatását, hogy további mellékhatásokat okozna.

A kutatók úgy vélik, a megfelelõ táplálkozással segíteni lehetne a rákterápiák eredményességét.