2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Korszerûbb HIV-tesztet engedélyezett az amerikai gyógyszerügyi hatóság

Engedélyezi az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága (FDA) annak a korszerû HIV-tesztnek a forgalmazását, amely a fertõzés korai szakaszában azonosítja a vírus jelenlétét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Abbott Laboratories diagnosztikus tesztje pontosabban azonosítja a HIV-vírust a fertõzést közvetlenül követõ hetekben, ezáltal csökkenti a másoknak való átadás kockázatát, és például terhes nõknél lehetõvé teszi a magzat gyors védelmét.

A heveny fertõzés szakaszában a legtöbb rutinszerûen alkalmazott szerológiai teszttel még nem állapítható meg a HIV-vírusok jelenléte, mert az ellenük idõközben termelõdõ antitesteket csak 3-4 héttel a fertõzés után mutatja ki.

Az Abbott cég Architect elnevezésû kombinált HIV-tesztje lesz az elsõ az Egyesült Államokban, amely a vírus antigénjeit is kimutatja: azok jóval korábban megjelennek, mint a szervezet immunrendszere által termelt antitestek.

A teszt Európában már 2004 óta kapható. Az Egyesült Államokban az országos járványügyi és betegség-megelõzési hatóság (CDC) adatai szerint évente mintegy 18 millió HIV-tesztet végeznek el. A CDC szerint minden évben mintegy 56 ezren fertõzõdnek meg az országban, jelenleg összesen több mint egy millió amerikai fertõzött a vírussal. A HIV-fertõzött emberek ötöde nem tud róla, hogy vírushordozó.

Amint az Abott szóvivõje közölte, tesztjük az év végén már kapható lesz az Egyesült Államokban, hasonló áron, mint a mostani standard HIV-vértesztek.