2024.04.20. - Tivadar

A transzzsírok tilalmát sürgeti a brit egészségügyi felügyeleti szerv

A befolyásos brit egészségügyi felügyeleti szerv, a NICE alapvetõ változásokat sürget az élelmiszerek termelésében, valamint reklámozásában, és a zsír- és sótartalom drasztikus csökkentésére szólít fel a szív- és érrendszeri problémák növekedésének megállítására.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) szerint 2025-re a transzzsírokat - amelyek szerinte jószerivel csak arra vannak, hogy meghosszabbítsák a termék polcon tölthetõ idejét - minden élelmiszerben meg kellene tiltani, a telített zsírok szintjét drasztikusan csökkenteni, az átlagos sófogyasztást pedig kevesebb mint felére csökkenteni.

Amennyiben ezeket a változásokat sikerülne elérni, csak Nagy-Britanniában évente mintegy 40 ezer korai halálozást lehetne megelõzné, és több millió ember kerülhetné el, hogy a szívbetegségek és a szélütés miatti következményektõl szenvedve élje napjait - véli a NICE.

Mint Mike Kelly, a NICE közegészségügyért felelõs igazgatója elmondta, a szív- és érrendszeri betegségek évente 30 milliárd fontba (10 ezer milliárd forint) kerülnek Nagy-Britanniában, az összeg tartalmazza a kezelési, ápolási és szociális költségeket, valamint a kiesett termelést is. Kelly hangsúlyozta, hogy ezt nem egy titokzatos vírus okozza, ez valami olyasmi, melynek megváltoztatásáért pontosan tudjuk, mit lehetne tenni.

Az európai kardiológus társaság üdvözölte a NICE ajánlásait, és jelezte, hogy ezek az irányelvek "fontos üzenetet hordoznak Európa többi részének is". A szakemberek úgy vélik, hogy az ételek sótartalmának évi 5-10 százalékos csökkentését alig vennék észre a fogyasztók az élelmiszerek ízében, ám hosszabb távon jelentõsen csökkentené a népességben az átlagos vérnyomást. A magas vérnyomás a halálozás vezetõ oka világszerte, évente 7,5 millió ember haláláért felelõs.