2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Óvatosságra intenek kutatók az õssejtes terápiákkal kapcsolatban

Új, õssejtterápia után jelentkezõ, életveszélyes szövõdményt írtak le kanadai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kanadai és thaiföldi kutatók egy õssejtterápián átesett páciens veséjét vizsgálták meg. A páciens veséjébe õssejteket fecskendeztek egy meg nem nevezett magánkórházban, ám a szerv szövetei károsodtak, fertõzés lépett fel, végül a beteg meghalt.

Paul Scott Thorner, a Torontói Egyetem munkatársa és kollégái ezután eltávolították és alaposan átvizsgálták az elhunyt páciens veséjét. Megállapították, hogy a páciensnek nem származott elõnye a kezelésbõl, viszont egy olyan károsodás lépett fel veséjében, melyet eddig nem tapasztaltak: csontvelõsejtekbõl és vérerekbõl képzõdött "csomók" jelentek meg a szövetekben.

A folyóiratban Nagy András õssejtkutató, a torontói Mount Sinai Kórház kutatója kifejtette, hogy az õssejtterápiák alkalmazásánál még óvatosságra van szükség, különösen akkor, ha szabályozatlan magánklinikák kínálják fel. Mint kutatótársával együtt hangsúlyozta, a túl korai lelkesedés és a nem kellõen megvizsgált protokollok alkalmazása veszélyes lehet, az õssejtkutatás területére irányuló negatív publicitást eredményez, és ami még fontosabb, a páciens számára katasztrofális kimenetelhez vezethet.