2024.03.29. - Auguszta

A folsavtól nem leszünk okosabbak

Egy, a korábbiaknál részletesebb vizsgálat szerint, amelynek eredményét az American Journal of Medicine legújabb száma közölte, a szellemi hanyatlást sem a folsav, sem egyéb B-vitaminok adása nem képes meggátolni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egyénileg változó módon, de a korosodás során bekövetkeznek azok a változások, amelyek mind zavaróbbak: van, akinek nevek nem jutnak eszébe, van, aki elfelejti, milyen nap van ma, vagy mit is ígért tegnap családtagjainak.

Néhány éve holland kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a B-vitamin csoport kilences számú tagja, a folsav folyamatos alkalmazásával az idõs emberek gondolkodása, emlékezõtehetsége éveken keresztül változatlanul tartható.

A holland vizsgálatban 800 olyan egészséges embert tanulmányoztak, akiknek életkora 50-70 év volt. Úgy észlelték, hogy a valódi vitamint szedõk gondolkodási készsége, memóriája lényegesen jobb maradt, mint azoké, akik a gyógyszerhez hasonló, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kaptak. Ez a megfigyelés is hozzájárult a folsavat tartalmazó táplálék-kiegészítõk és egyéb készítmények népszerûségéhez.

David S. Wald és munkatársai most összegyûjtötték a világ orvosi szakirodalmából azt a kilenc tanulmányt, amelyek jól összehasonlítható módon ezzel a kérdéssel foglalkoztak. Így csaknem háromezer, korosodó ember adatait értékelhették. Mérték az emlékezõtehetséget, a gondolkodás gyorsaságát, a nyelvhasználatot és az alkalmazkodóképességet.

Az összesített eredmények azt mutatták, hogy az alapos mérésekkel alátámasztott vizsgálatok tanúsága szerint a folsav szedése nem javította a szellemi teljesítményt. Voltak tanulmányok, amelyekben a folsavat, a B-9-et más, a vitamincsoporthoz tartozó egyéb vitaminnal is kiegészítették, de ez sem változtatta meg a hatástalanságot.

Ez azt jelenti, hogy folsavkészítményeket csak akkor indokolt szedni, ha valakinek valamilyen betegség miatt folsavhiánya van, vagy gyermeket váró kismama. Legjobb a természetes vitaminok fogyasztás: rendszeresen sok zöldség, gyümölcs evése.