2024.04.25. - Márk

Tanulmány: 100 ezer életet menthet meg évente egy olcsó szer

Egy könnyen használható, olcsó vérzéscsillapító szer akár 100 ezer sérült ember életét is megmentheti évente.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A londoni orvosok negyven ország 274 kórházában közel 20 ezer ember bevonásával próbálták ki a tranexámsav (TXA) hatóanyagot.

A teszt során a résztvevõk vagy kétszer 1 gramm TXA-t kaptak sérülésük után, vagy placebót. A szer 10 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát, a vérzés miatti halált pedig 15 százalékkal.

Évente egymilliónál több ember hal meg közlekedési balesetben szerzett sérüléseket követõen, további 1,6 millióan pedig erõszakos események miatt, akik közül sokak életét megmenthetné egy gyors beavatkozás, amellyel elállítják a vérzést.

Mint Ian Roberts, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológus professzora, a tanulmány vezetõ szerzõje megjegyezte, minden évben 600 ezer sérült páciens vérzik el szerte a világon. A viszonylag olcsó gyógyszert több cég gyártja, és különbözõ márkaneveken kerül forgalomba a világ számos országában (Cyklokapron, Transamin, Exacyl).

A tanulmány szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szer alkalmazása növelné a késõbbi szívroham, szélütés vagy a tüdõben elõforduló vérrögképzõdés kockázatát.