2024.03.29. - Auguszta

Aki gyakran mosolyog, ritkábban kap infarktust

Sokat tanulmány született arról, hogy a depressziósok között több a szívbeteg, mint a jó kedélyû emberek csoportjában, arról azonban nem nagyon készült tudományos megfigyelés, hogy a vidám, kiegyensúlyozott személyiség véd-e a szívrohamtól. Kanadai kutatók erre vonatkozó vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az észak-amerikai országban évtizedek óta folynak nagy tanulmányok az ott élõk egészségével kapcsolatban, a szív- és érrendszeri rizikófaktorok tisztázása végett. Nova Scotia területén 1995-ben indult az a kutatás, melynek részeként Karina W. Davidson és munkatársai tíz éven keresztül vizsgálták: a jó, vidám kedély csökkenti-e a koszorúér-betegség kockázatát.

A munkacsoport a személyiség, a lelki beállítódás és a szívbetegségek összefüggését 1739 felnõtt sorsának tíz esztendei követése útján mérte fel. Gondosan összeírták a koszorúér-betegség ismert kockázati tényezõinek jelenlétét, tehát a dohányzást, vérnyomást, vérzsír-szintet, esetleges cukorbetegséget, testsúlyt is.

A résztvevõk személyiségét, hangulati beállítódását, különféle, mindenkit érõ, kellemes és kellemetlen hatásokra adott reakcióját kérdõívek és eljátszott helyzetek alapján osztályozták. A vizsgálókkal történõ találkozást kamera rögzítette és értékelték a vizsgálati alanyok ottani viselkedését is.

Ugyancsak figyelembe vették a korábbi szakirodalom adatait is: például már voltak vizsgálatok, hogy a jól alvó emberek hangulata lényegesen jobb, ezért ezt is igyekeztek optimálisan beállítani. A megfigyelés évtizede alatt elõforduló szívpanaszok gyakoriságát a háziorvosi és esetleges kórházi adatok alapján elemezték.

Egyértelmûen kiderült, hogy a derült hangulat, a vidám beállítottság a koszorúér-szûkület ellen mérhetõ védelmet nyújt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésére nemcsak az esetleges depresszív tünetek kezelése, hanem a személyiség figyelembe vételével a páciens hangulatának tudatos és folyamatos felvidámítása is fontos gyógyítási feladat.