2024.04.18. - Andrea, Ilma

Szívrohamok a focivébé alatt?

Az ezt megelõzõ világbajnokság bizonyította, hogy a képernyõk ülve elõtt lényegesen gyakoribb a szívroham, mint egyébként.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bár a világbajnokság szervezõi felkészültek arra, hogy a sportesemény kardiológiai szempontból is viharos lehet, az orvosok mégis azt tanácsolják a szurkolóknak, hogy még a nyitómeccs elõtt kérjék ki kezelõorvosuk véleményét. A 2006-os világbajnokság idején például München kórházaiban lényegesen több beteget kellett heveny infarktus miatt ápolni, mint az azt megelõzõ idõszakban, a megfigyelés pedig bebizonyította, hogy a szívpanaszos férfiak körében a rosszullétek kockázata háromszorosára, a nõk körében kétszeresére emelkedett.

Ezekre a tapasztalatokra alapozva Dél-Afrikában az egészségügyi hatóságok jó alaposan felkészültek a betegrohamra, a jól felszerelt kórházakban ezért szabadságstoppot rendeltek el. A mérkõzések helyszínein 30 elsõsegélynyújtó laboratóriumot rendeztek be, ahol alapfelszerelés a defibrillátor és annak is meg van a koreográfiája, hogy szükség esetén ki rohan az életmentõ berendezésért és ki értesíti a mentõket. Szükség esetén helikopter is rendelkezésre áll.