2024.04.19. - Emma

Gamma-interferon ébreszti a vérképzõ õssejteket

Bakteriális fertõzés után a gamma-interferon ébreszti fel a csontvelõben lévõ vérképzõ õssejteket, hogy segítsenek az immunrendszer aktiválásában - állapították meg amerikai kutatók egérkísérleteikben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Margaret Goodell kutatásvezetõ és csoportja állatkísérletekben tanulmányozta a vérképzõ õssejtek viselkedését baktériumokkal való fertõzés után.

A test vérképzõ (hematopoetikus) õssejtjei túlnyomórészt alvó állapotban vannak a csontvelõben, csak néhányuk termel a szervezet számára új vérsejteket. Amikor azonban baktériumok hatolnak be a testbe, felébrednek ezek az õssejtek, és immunsejteket hoznak létre a betolakodó idegenek elleni küzdelemre. A kutatók megállapítása szerint a gamma-interferon elnevezésû fehérje a "harsonás", amely felébreszti a csatához a vérképzõ õssejteket.

Azt korábban is tudták a szakemberek, hogy a gamma-interferon fontos szerepet játszik a bakteriális fertõzésekben, ám a folyamat lépéseit, benne a vérképzõ õssejtek feladatát nem ismerték. A mostani kísérletekben Mycobacterium avium baktériumtörzzsel fertõztek meg egereket, majd megvizsgálták vérképzõ õssejtjeik aktivitását. Kiderült, hogy a gamma-interferon nem csupán aktiválta az õssejteket a fertõzés során, de szabályozta is azok mûködését a fertõzéstõl mentes idõkben.

Mint Katherine Y. King, a tanulmány egyik szerzõje kifejtette, fõként a krónikus fertõzések - például a tuberkulózis - esetében fordul elõ, hogy a páciensek csontveleje nem képes már elegendõ új vérsejtet termelni, ennek okaira is választ adnak megállapításaik. Reményeik szerint a késõbbiekben terápiás eljárások kidolgozását is segítik eredményeik.