2024.04.25. - Márk

Árulkodó agyi felvételek

Az agyról orvosi képalkotó eljárással készült felvételekkel való visszaélések lehetõségére hívják fel a figyelmet brit szakemberek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A világ minden részébõl érkezett szakértõk egy Glasgow-ban megrendezett konferencián elemzik a potenciális veszélyeket, amelyek akkor keletkezhetnek, ha az egyénekrõl készült agyi mágneses rezonanciás felvételeket a munkáltatók, biztosítók vagy a bíróságok nem megfelelõ gondossággal kezelik.

Mint Burkhard Schafer, az Edinburghi Egyetem jogi fakultásának munkatársa hangsúlyozta, az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is voltak már próbálkozások arra, hogy a mágneses rezonanciás (MR) készülékeket hazugságvizsgálóként alkalmazzák vagy mentális egészségügyi problémát mutassanak ki segítségével. Szerinte át kellene gondolnia Nagy-Britanniának, hogy miként védheti meg az emberek személyiségi jogait, hogyan akadályozhatja meg az MR-felvételekkel való visszaélések lehetõségét.

Schafer úgy véli, hogy az MR-felvételek felhasználásának kérdése hasonló a genetikai tesztekbõl származó információkkal való esetleges visszaélések problémájához.

Joanna Wardlaw, az Edinburghi Egyetem agyi képalkotó eljárásokban jártas szakembere azonban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy az egyénekrõl készült felvételek eredményeit igen nehéz lenne az említett, jogi következményekkel járó helyzetekben alkalmazni.